Фаза на резултат

Крајот на проектот скоро се ближи. Како и да е, сè уште има работа за подготовка и трансформирање на резултатите од проектот во видлив производ – кој потоа треба да им се соопшти на донесувачите на одлуки и на пошироката јавност. Не заборавајте ја евалуацијата!

Пренесете ги резултатите на лесно достапен, транспарентен и привлечен начин

Без разлика на формата, многу е важно резултатите да се презентираат на транспарентен начин што ќе им се допадне и ќе биде разбирлив за оние кои ќе ги видат. Со оглед на тоа што резултатите ќе стигнат до различни луѓе, напорите кои се преземаат за да се стигне до целта додаваат на релевантноста на проектот. Можете да ги прашате различните групи кои ќе ги добијат резултатите на кој начин тие би сакале да ги добијат. Донесувачите на одлуки можеби сакаат еден начин, медиумите втор, а младите трет.

Покрај презентирањето на вистинските резултати во форма на идеи, препораки, исто така е важно да го разјасните значењето и релевантноста на резултатите од вашиот проект. Треба да им дадете до знаење на сите дека може да се добие вистински квалитетен резултат преку вклучување на младите во процесите на донесување одлуки. Поинаку кажано, преку вашите резултати може да покажете колку добро функционира младинското учество.

ОПИН нуди дел кој е посветен „за резултати“, каде што можете да го објавите резултатот од фазата на учество. Не заборавајте да го пополните овој дел за оние кои (повторно) го посетуваат вашиот проект дури и по неговото завршување.

Слушајте го нашиот подкаст: Перспективи на донесувачите на одлуки.

Добредојдовте во серијата на подкасти ДИГИ. Во оваа епизода, зборуваме за „Другата страна на масата: Перспективите на донесувачите на одлуки“. Наш гостин денес е Џејсон Замит, виш менаџер за истражување, стратегија и имплементација на младински политики во Националната агенција за млади на Малта.

5 корисни совети што треба да ги знаете за време на фазата на резултат

 1. Закажете средба со донесувачите на одлуки за да им ги презентирате резултатите
  Треба да бидете добро подготвени за овие состаноци. Носителите на одлуки може да поставуваат критични прашања како што се бројот на учесници, репрезентативноста, легитимноста на резултатите, неутралноста на информативниот материјал итн. Повеќе овде.
 2. Споделете ги резултатите надвор од нивото на донесување на одлуки Да споделите информации со учесниците е од суштинско значење. Прво, треба да им ги испратите резултатите. Второ, треба да ги информирате за промените што се случуваат за да се брои нивниот придонес како и влијанието кое го имале до тогаш.
 3. Оценете ги вашите проектни активности
  Соберете ги членовите на вашиот тим за внатрешна евалуација на вашите проектни активности. Размислете колку сте ги реализирале целите што сте ги поставиле во фазата на идеја. Подгответе неколку прашања за евалуација и охрабрете ги младите учесници да одговорат на нив. Ќе научите што поминало добро, а што би можеле да направите поинаку следниот пат.
 4. Проценете го влијанието на вашиот проект
  Успехот се мери според влијанието што го правите. Проценката на влијанието е вашата шанса да го покажете влијанието што проектот го имал на многу различни нивоа. Испитајте го влијанието врз вашата целна група (младите луѓе), на ниво на одлучување, на вашата локација/регион, вашата организација и вработени. Доколку проектот добие позитивна оценка, донесувачите на одлуки ќе бидат отворени за нов проект за е-Учество во иднина. Повеќе овде.
 5. Иницирајте го вашиот следен проект за е-Учество на младите
  Општо земено, граѓаните – млади и стари – се многу политички ангажирани преку процеси на учество. Затоа, нашиот совет до вас е да го започнете вашиот следен проект што е можно поскоро, за да можете да ја одржите оваа енергија. Токму ваквата енергија придонесува за одржување на демократијата!

Tекстовите и ресурсите на оваа веб страница се финансирани од Европската Комисијата, како дел од проектот Еразмус+ DIGY и се објавени под следнава лиценца:

License and Logos long