Фаза на учество

Сега треба да ви бидат спремни сите практични подготовки за да бидете целосно подготвени за почеток на вашиот проект. Сега се работи за креирање на добра средина за да се спроведи учеството - и последно, но дефинитивно не и најмалку важно е тоа учество да има влијание.

Умереност во е-Учество

Клуч за успешен проект за е-Учество е да поставите лице кое добро ќе управува со онлајн заедницата. Лицето кое управува со онлајн заедницата треба да се грижи дали работите се одвиваат според планираните активности. Не треба да дозволи дискусиите да почнат да се одвиваат надвор од темите кои се предвидени. За да разберете со што може да се соочите; Ви советуваме да направите пробно модерирање со тоа што ќе го објавите вашиот проект на посветена група корисници за тестирање кои ќе ги предизвикате да учествуваат онлајн користејќи ОПИН како тоа да е вистинскиот проект. Само не заборавајте да ги средите сите информации пред да го објавите проектот за вистински корисници. Ако вашиот проект е мал, обично нема посветено лице кое управува со онлајн заедницата, па вие како иницијатор можеби ќе треба сами да ја извршите таа улога. Тука може да најдете повеќе со совети за умереност во е-Учество и начини како да го подготвите вашиот проект.

Откако ќе го објавите проектот на ОПИН, не ги оставате онлајн корисниците 24 часа сами. Да се биде лице кое управува со онлајн заедница е значително повеќе од работа од нормално работно време, на пр. од 9 до 5. Но, разбирливо е дека не е возможно да сте онлајн постојано и дење и ноќе. Затоа, пред да го започнете вашиот проект за е-Учество треба да одлучите колку често сте во можност да бидете достапни онлајн, а потоа треба јасно да им го соопштите ова на учесниците. Ако не можете да бидете присутни надвор од вашето работно време, дајте им до знаење на младите кога отприлика би можеле да очекуваат одговори на поставените прашања.

8 корисни совети што треба да ги знаете за време на фазата на учество


 1. Подгответе водич кој ќе ве води чекор-по-чекор
  Креирајте документ каде што сите точки од фазата на вашето учество се детално објаснети, така што секој член на тимот точно знае што, каде и кога да прави. Не заборавајте да вклучите стратегија со која вашите млади корисници ќе знаат дека користите ОПИН, како стигнувате таму и како го користите. Користете го она што сте го научиле од тестирањето на вашиот проект за да разберете што е најважно. Повеќе овде.
 2. Организирајте сесија за обука
  Секогаш има учесници и членови на тимот кои доцнат на забавата. Со сесија за обука можете да ги запознаете и да ги вклучите во процесот на учество. Ова може да биде заеднички преглед на платформата ОПИН или вебинар каде што ќе ги прикажете целите на проектот и карактеристиките на ОПИН преку слики со примери. Повеќе овде.
 3. Внимавајте на донесувачите на одлуки
  Може да биде многу корисно и да се организира брифинг сесија со нив, па кога ќе треба да се подготвуваат за онлајн и офлајн настани ќе имаат претстава што на тие настани ќе се очекува од нив.
 4. Направете последен преглед и постојано следете како се одвиваат активностите Обезбедете информативен материјал не само преку вашите комуникациски канали, туку и во делот за информации на вашиот ОПИН проект. Останете во контакт со учесниците и донесувачите на одлуки. Редовно пријавувајте се со вашиот тим. Повеќе овде.
 5. Поставете правила за добар дијалог на младите учесници
  Вашиот проект можеби е место каде вашите учесници првпат учествуваат во демократска вежба. Затоа, уште поважно е младите да имаат добро искуство тогаш, па ќе сакаат да учествуваат и следен пат кога ќе бидат поканети да го кажат своето мислење. Кодекс на однесување на ОПИН може да ви биде корисен во овој поглед. Повеќе овде.
 6. Направете евалуација со младите учесници, дозволете им да споделат какво искуство имале
  Тоа ќе ви помогне да откриете што поминало добро, како и што би можеле да направите подобро наредниот пат кога ќе креирате сличен проект. Тоа ќе биде и документ на кој ќе може да се повикате пред донесувачите на одлуки. Повеќе овде.
 7. Обезбедете им информации на вашите учесници
  Треба да ги информирате младите учесници за напредокот на вашиот проект. Треба да ги пренесете резултатите од настанот и да им објасните за што се користеле и како ќе се користат истите во иднина. За таа цел можете да ги користите „делот за информации“ и „резултати“ во вашиот OПИН проект.

Tекстовите и ресурсите на оваа веб страница се финансирани од Европската Комисијата, како дел од проектот Еразмус+ DIGY и се објавени под следнава лиценца:

License and Logos long